Tema 2: Att vara annorlunda


Det här med att vara annorlunda. Ibland syns det på dig. Ibland är det osynligt för omgivningen. Men det frestar på, och du behöver parera och agera utifrån din annorlundahet i alla möjliga vardagliga situationer. Hur brukar du göra då? Hur känns det för dig? Detta pratade gruppen om i samtalsträffen i förra veckan. Och vi bjuder på några bra lyssningstips.


Trygga samtal där inget läcker ut

Trots att vi förstås är nyfikna på vad de på träffen sa, vilka erfarenheter de delade, så kommer vi aldrig på reda på det. I samtalsträffarna finns en överenskommelse mellan deltagarna som de formade vid första mötet. Det är ett löfte till varandra om att visa respekt och inte prata om vad som sägs på träffen med andra. ”What happens at the samtalsträff stays in the samtalsträff.” Den tryggheten är oerhört viktig när man delar sina erfarenheter och ibland blottar sitt innersta. Men det är tillåtet att spekulera, och också att ställa frågan till sig själv: Vad är det som är jobbigt med att vara annorlunda, och finns det något bra? Har jag verktyg att tackla omvärldens oförståelse och vem har jag blivit av att leva med min annorlundahet?

Beskrivningen för temat Att vara annorlunda

Att ha ett sällsynt hälsotillstånd innebär att vara och känna sig annorlunda. Vid möten i vardagen kan behov uppstå av att förklara sin diagnos eller hur den påverkar dig. Beroende på om det är bekanta eller helt nya personer ställs du inför olika val.  
I denna träff ska vi samtala om hur det kan vara att känna sig annorlunda i möten med andra, och utbyta upplevelser och erfarenheter med varandra. Ett samtal om det som är bra, om det svåra och om det som kan underlätta.

 


Syntolkning: Ung kvinna i halvfigur som håller upp en inramad tavla med ett foto av sig själv. 
Foto: Jonas Forsberg


Andras klokheter - två tips

Så i stället för att tjyvlyssna på samtalsträffen, kan du lyssna på ett par radioprogram som tar upp liknande frågeställningar och som ger en del svar på frågorna. Framför allt är det riktigt bra personliga berättelser, med mycket igenkänning av både glädje och sorg för oss som lever med funktionsnedsättningar och sällsynta hälsotillstånd.

Tips 1: ”I sex avsnitt av radioprogrammet Känsligt läge utforskar Uje Brandelius vårt förhållningssätt till våra fysiska jag. Vad gör kroppen för själen? Vem blir man av att ha en särskild kropp? Och är det någon skillnad på vem du känner att du är på insidan jämfört med vem du uppfattas att vara på utsidan? 

I seriens andra del handlar det vad funktionsnedsättningar har för betydelse för vem vi blir – i våra egna och andras ögon. Vi möter Lollo, 56, som hela sitt liv tvingats förhålla sig till andras uppfattningar av henne – bara för att hennes kropp ser annorlunda ut. Och Maja, 40, som efter en medicinförgiftning mitt i livet fått en helt ny kropp. Vad har det gjort med henne och hur omgivningen ser på henne?”
Länk till programtips 1


Tips 2: I ett avsnitt av Funk i P1 (som görs av bl a Catrin Lundell – känd från flera Sällsynta sammanhang) tar man upp det där med att hela tiden vara mottagare av människors blickar. Nyfikna, rädda, äcklade. Och det som är ännu värre: Människors fördomar och kommentarer.  Hur bemöter man sånt? Hur gör man för att stå ut? Länk till programtips 2

När annorlundaheten inte syns utanpå

De här lyssningstipsen ger insikter i hur det är att leva med ett annorlunda utseende. Har du tips på artiklar, bloggar, podar och program som tar upp hur det är att leva med funktionsnedsättningar som inte syns? Ge oss gärna exempel som vi kan dela vidare. Vi behöver varandras berättelser för att bli klokare och starkare.


Har du något bra tips till oss?
Kontaktuppgifterna till oss i projektgruppen finns under Kontakt!

Inga kommentarer: