Att samtala med andra kan ge så mycket


Det är något speciellt med att träffa nya människor. För några är det pirrigt och lite jobbigt. För andra är det bara intressant och kul. Något som kan underlätta möten för alla, är att de som möts redan från start har något gemensamt. Det har deltagarna i samtalsträffarna i Sällsynt mitt i livet. Alla lever själva med ett sällsynt hälsotillstånd och det är det som är finessen.


Trots olika ålder, kön, bakgrund, diagnos, symptom och mycket annat har deltagarna mer gemensamt än de först förmodligen tror. I samtal på sex olika teman, blir det uppenbart för de som deltar i grupperna. Deltagare har sagt till exempel så här:

”Det är det sällsynta som fört oss samman, men det är dom vi är som är det intressanta”

”Man möts i en fråga och inte i en diagnos eller ett besvär”

”Tror inte jag förstod förrän nu när jag sitter här, hur viktigt det (här) är för oss som har diagnoser”


Gemenskap

Sällsynt mitt i livet, eller SMIL som vi brukar förkorta, har valt samtal i grupp som en metod. Våra medlemmar har berättat att de vill träffa andra som lever med sällsynta hälsotillstånd för att ”bara hänga”. Samtalsträffarna är faktiskt lite som ett strukturerat ”häng”, där en grupp personer möts kring frågeställningar på olika teman. Det gör det möjligt att få höra hur andra med liknande upplevelser har gjort och tänkt. Att känna gemenskap med andra som är en aning som man själv är. Det kan vara riktigt skönt och skapar en gemenskap.


Bild med texten samtal för gemenskap, styrka glädje.

Styrka

Då och då bidrar deltagarna med pepp och tips till varandra, men ofta är bara känslan av att bli förstådd fullt tillräcklig. De andra i gruppen vet vad just jag menar. Många erfarenheter delas och insikten om att jag inte är ensam blir tydlig. Nya tankar och insikter dyker upp, som kan göra livet lättare att leva. Att bli fullt accepterad och möta förståelse är positivt för alla människor. Att dessutom känna att det jag berättar kan bidra till att andra kan må bättre, är en verklig bonus.  Deltagarna i gruppen kan faktiskt stärka varandra. 

Glädje

I samtalen berättar deltagarna om egna erfarenheter, de flesta har varit med om en hel del.
Speciella situationer, jobbiga tillfällen, roliga händelser, dystra insikter, galna ögonblick, trevliga minnen, ja det blir en rejäl mix. Många känslor får plats. Allt ifrån lite sorgsna stunder, men ännu oftare glada skratt och varma leenden. Flera deltagare har uttryckt tacksamhet för att andra lyssnar på just dem. Samtalen ger värme och glädje inombords.

Precis detta är förhoppningen med samtalsträffarna i Sällsynt mitt i livet. Att kunna erbjuda många vuxna sällsynta att känna både gemenskap, styrka och glädje genom samtal med andra.

Höstmöte nu på lördag till söndag 15-16 oktober 2022

Riksförbundet Sällsynta diagnoser håller Höstmöte i helgen som kommer. Då kommer det bli samtal om projektet Sällsynt mitt i livet, men också mycket annat förstås. Vi ser verkligen fram emot att få uppleva gemenskap, styrka och glädje när vi är ca 60 sällsynta som möts igen. Äntligen ett fysiskt möte, den första större sammankomsten efter pandemin.

Kanske ses vi där? Om inte, så kommer det en nyhet efter helgens möte så du kan ta del av höjdpunkterna efteråt, på Riksförbundet Sällsynta diagnosers hemsida.
Uppdatering: Här finns nyheten om Höstmötet 2022.


Du följer väl
Riksförbundet Sällsynta diagnoser
 i sociala medier?

Inga kommentarer: