Känns mycket lovande efter de två första test-träffarna


Projektet Sällsynt mitt i livet har nu genomfört två så kallade test-träffar med en grupp testpiloter bestående av medlemmar "mitt i livet”. De två olika teman vi testade var “Relationer med föräldrar” och “Att vara annorlunda”. Det vi har testat är format, form och innehåll. Träffarna genomfördes digitalt via Zoom, ett digitalt verktyg som gör det möjligt med gruppsamtal via webben, där man både kan se och höra varandra. 

Det känns som vi lyckats träffa väldigt rätt, och båda träffarna har gett oss mer information om vad vi behöver slipa vidare på. I det stora hela tycker vi att träffarna fungerade mycket bra, vilket är uppmuntrande inför fortsättningen. 


Så här tyckte deltagarna om träffarna

Efter träffarna ringde vi upp testpiloterna och frågade vad de tyckte. Träffarna pågick i tre timmar, med två pauser på ca 10-15 minuter och innehållet var uppdelat i tre huvudavsnitt. De allra flesta tyckte längden och pauserna fungerade bra, även om träffarna även tog en del på krafterna för några.


Träffens inledande avsnitt var till för att lära känna varandra, skapa gemenskap i gruppen och fokusera på träffens innehåll tillsammans. Deltagarna fick presentera sig själva och tillsammans tog gruppen fram en slags överenskommelse om hur man ska förhålla sig till varandra och det som sägs i gruppen under träffen. Det var viktigt och bra tyckte samtliga.


De två följande avsnitten lyfte träffens tema. Först gjorde deltagarna en inventering av nuläget, med tid att dela erfarenheter i smågrupper som även gav möjlighet till eftertanke. Det kom upp både tunga tankar och roliga episoder och enligt deltagarna gav dessa samtal mycket.



”Jättebra! Ytligt snack inte önskvärt – ger inget” 
”Aktivt lyssnade – sååå bra!”
-
”Gillade gruppindelningen! Gav mer utrymme att prata.” 
”Jättebra att dela upp i smågrupper. Var och en fick mer utrymme. Bra arbetssätt och alla fick höra allas. Summeringen efteråt i helgrupp, då blev det lite lättare igen och bra att bara lyssna!”



Igenkänningen var hög, känslan av att andra upplevt liknande saker, att prata om det man oftast inte pratar om ens – det upplevdes som intressant och viktigt. I sista avsnittet riktades blickarna framåt i tid. Här var det lite svårare att fundera över hur det skulle kunna bli framöver och framför allt hur man själv skulle kunna förändra/förbättra något. Men olika exempel dryftades, tankar föddes och idéer kläcktes. En positiv känsla vid avslutningen var ändå övervägande – vilket också varit förhoppningen.



”Bra! Intressant få höra andras visioner, tankar i livet. Positivt”
-
”Naturlig diskussion – alla delaktiga. Jag har lärt känna några lite mer = skönt!”

Massor av "ja"

Deltagarna har unisont svarat ”ja” till att de kände sig delaktiga och själva kunnat dela med sig av egna tankar, erfarenheter och upplevelser och dessutom kunnat ta del av de andras. På frågan om de skulle vilja delta på fler tematräffar kom också ett rungande ”ja!”. Svaren är betryggande och vi har fått ett kvitto på att projektet är på rätt väg. Skönt!


Bild på ett ordmoln där orden bra och intressant dominerar.


Träffen som helhet summerad i fler citat av deltagarna:

”Positivt och bra! Jag har mina erfarenheter, andra har sina. Känner igen sig ibland. Det var också lite sorgligt att höra andra berätta vissa saker”

-

”Viktigt att prata om ämnet. Finns många fördomar/förväntningar på denna slags relationer”

-

”Intressant ämne och spännande – tyckte det även efter träffen”

-

”Temat toppen! – kunde inte varit bättre!"

-

”Hade låga förväntningar men det blev så himla bra! Ett bra forum, som skulle behövas bland våra medlemmar”

-

”En sån här träff behövs verkligen i vår förening och temat är jätteviktigt! Så bra att Sällsynta arrangerar för vi som behöver är själva för sjuka att fixa”

-

”Intressant möte! Att få höra andras erfarenheter”

-

”Innan träffen var jag lätt skeptisk och ställde mig frågan ”vad har jag gett mig in på?" Men mötet gick ju bra – och det var ett viktigt möte/tema!”

-

”Väldigt givande! Trots olikheter hade vi många liknande erfarenheter. Åldersmässigt bra urval/blandning”

-

”Temat var bra! Frågorna kring just detta har snurrat i mitt huvud ett tag. Det finns mycket som ordnas för barn och familjer men inte för oss ”mitt i livet”, i vår ålder.”

-

”Grupp-terapi-känsla! Nyttigt att höra om andras liknande situationer. Det var givande och jag är väldigt nöjd!”

-

”Spännande att ingen faktiskt pratade om sin diagnos! – ett plus!”


Vi suger på utvärderingskaramellen ett tag

Vi kommer att berätta mer om de lärdomar vi dragit från dessa test-träffar här i bloggen lite längre fram. Vi har lärt oss mycket och det finns massor att berätta. Vi har fått mycket kloka inspel från testpiloterna och träffarna ska bli ännu bättre framöver. Håll utkik! 


Ta kontakt med oss i projektgruppen

Vill du vara med i projektet, genom att vara testpilot på kommande träffar? Funderar du över något kring projektet?  Vill du dela med dig av dina tankar och erfarenheter? 
Hör gärna av dig till projektets koordinator, Erica: erica.lundstrom@sallsyntadiagnoser.se

 

 Välkommen tillbaka till bloggen! Fortsätt att följa projektet här!


Inga kommentarer: