Insikter för utveckling av ännu bättre tematräffar


Nu har Sällsynt mitt i livets projektgrupp och vår samarbetspartner Doberman utvärderat de två testträffar vi ordnat hittills. Mycket har fungerat bra, men vi strävar efter att bli ännu bättre.

Innehållet i tematräffarna är viktigast, men formen för träffarna har också stor betydelse. Ibland kan det bli känslosamt och eftertänksamt men samtidigt finns ett behov av lätthet och humor. Vi vill hitta en bra balans och skapa en öppen stämning i gruppen. Deltagarna ska vara trygga och våga dela med sig och vilja lyssna på andras erfarenheter och tankar.


Här är några av de slutsatser vi dragit så här långt: 

1. Träffens längd på tre timmar är lagom lång. Tiden behövs för att hinna med samtalen utan att stressa. Två pauser på ca 15 minuter är tillräckligt.

2. Att vara sex-nio deltagare på träffarna har varit lagom. Dels för att alla ska hinna komma till tals, men också för att det ska passa bra i det digitala formatet. Vi kommer ändå att testa vidare med antalet deltagare.

3. Att använda Zoom har gått bra. Teknik riskerar att skapa avstånd, men fördelarna med mötesformen har helt klart övervägt. Att vara i sin hemmiljö och slippa krävande resor till möteslokal är positivt. Vi har även sett att det ger fler medlemmar möjlighet att delta.

4. Det är bra att två personer håller i träffen. Det är en fördel att kunna dela upp gruppen i två mindre grupper under delar av träffarna.

5. Då frågeställningarna kring samtalen är viktiga, kommer vi fortsätta testa lite olika typer under kommande testträffar. Det är en balansgång mellan öppna frågor och en risk att tappa fokus på det aktuella temat.

Bild med pusselbitar i ett virrvarr. 
Foto: Hans-Peter Gauster via Unsplash

6. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga under träffarna. Ytterligare ett argument för väl genomarbetade frågeställningar och övningar. Återigen en fördel att vara två som leder diskussionerna.

7. Båda testträffarna har startat med att göra en gemensam överenskommelse. Ett slags kontrakt som utformas utifrån vad gruppen tycker är viktigt inför fortsatta samtal. Det har varit en uppskattad del, som vi tar med oss till kommande träffar.

8. Grupperna har delats upp i mindre grupper under träffarna, alla har tyckt att det varit skönt och underlättat samtalen. Att sedan summera intryck och berättelser i helgrupp, gav en bra summering av förda samtal och tankar som kom hela gruppen till del. Det tar vi med oss in i kommande träffar.

9. I träffarnas avslutande del riktas tankar och blickar framåt. Vad finns där borta? Vad kan jag ta med mig? Har jag lärt/hört något nytt? En viktig del av träffen som ska skapa det bestående positiva, att bära med sig efter träffen.

10. När träffarna körs via Zoom har vi märkt att vi ska använda så lite bildspel som möjligt. Deltagarna behöver se varandra för att skapa en känsla av samhörighet.

11. Vi kommer fortsätta att lägga fokus på att skapa en lugn och trygg stämning. Var och en ska kunna vara sig själv och vara bekväm med att t.ex. lägga sig ned en stund, eller ta en kort extra paus, för att må bra och orka slutföra träffen.

12. Vi har fått bekräftat, på flera olika sätt, att vi är rätt ute med den här typen av diagnosöverskridande träffar. Det är värdefullt att lyfta och samtala om det gemensamma.


Vill du bli testpilot på kommande testträffar?

Vill du bidra till projektet som testpilot på kommande träffar?
Funderar du över något kring projektet? Vill du veta mer?

Hör då av dig till projektets koordinator, Erica Lundström
erica.lundstrom@sallsyntadiagnoser.se


Välkommen tillbaka till bloggen!

 

PS. Kolla in!
Projektet har nu en egen sida på Riksförbundet Sällsynta diagnosers hemsida.


Inga kommentarer: