Här är Doberman – som projektet ska samarbeta med


Design - Vad tänker du på då?

Kanske snygga väskor och kläder? Smarta lösningar i ett kök? Att schampoflaskan funkar att öppna och stänga och få ut schampo från? Nya bilmodeller? Men design kan också handla om tjänster. Hur vill jag att det ska funka när jag har något med banken att göra? Eller hur ska hemsidan se ut för att den ska vara enkel att hitta på, för alla? 

Doberman är ett företag som jobbar just med hur en tjänst ska fungera för oss som ska använda den. Riksförbundet Sällsynta diagnoser och Doberman hittade varandra för flera år sedan. Det var när vi skulle göra ett projekt om övergången från barn- till vuxensjukvård, Sällsynt övergång.
 
Ja, för vården är ju faktiskt en tjänst, som ska erbjudas oss när vi behöver den.
Experterna som var med i projektet var både ungdomar som var på väg att fylla 18 år, några äldre unga vuxna som hunnit göra övergången, och så var det personer som jobbade i vården. Alla bidrog med sina kunskaper, och Doberman ställde frågor, testade, ställde nya frågor, testade lite andra grejer och så kom vi fram till saker som passade alla. Okej då, kanske inte alla, men de flesta.

Vad innebär då tjänstedesign?

Hur gör man för att det ska bli en så bra och användarvänlig tjänst som möjligt? Moa Correia, som jobbar på Doberman, säger att det handlar om några viktiga saker, och förklarar metoden de arbetar med så här:
  • Arbeta med dem vi designar för
  • Använd alla parters expertis, låt inte alla göra allt
  • Börja alltid i utmaningen, inte vad vi tror är svaret
  • Tänk öppet och formulera flera möjliga lösningar
  • Skissa, simulera och våga testa tidigt och ofärdigt
  • Förstå kontexten(sammanhanget), hela resan och lösningarnas roll i detta
  • Var nyfiken och villig att upprepa, göra om, göra en gång till, igen och en gång till…
Ibland är det svårt för utomstående att verkligen förstå området sällsynta hälsotillstånd. Det är knepigt om man inte har det under skinnet själv. Men Doberman fattade rätt direkt, och kanske är det på grund av det där som står i första punkten: att arbeta tillsammans med dem det gäller. Vi blev i alla fall nöjda med resultatet i Sällsynt övergång och har fortsatt jobba med Doberman bland annat med våra sällsynta Vårdtips.


Nu är det dags att samarbeta igen - i Arvsfondsprojektet Sällsynt mitt i livet

Tillsammans med Doberman ska vi ta fram hur upplägget för en träff/utbildning ska utformas. Vi har intervjuat över tjugo personer som berättat om hur det är att vara ”sällsynt mitt i livet”. Några teman har återkommit, teman som är viktiga för oss alla, och kanske ännu mer för den som lever med en sällsynt diagnos. Vilka teman? Nej, det avslöjar vi inte än. Vi är spända på att höra vad Doberman säger om våra förslag, och hur de färdiga träffarna kommer att se ut. Den som väntar på något gott…

Inga kommentarer: