Tre samtalsträffar genomförda - nu innan valborgshelgen


Sammanlagt finns sex olika teman att prata om när sällsynta mitt i livet möts. Projekt Sällsynt mitt i livets pågående testomgång har hittills hunnit prata om tre teman. Här kan ta du läsa mer om hur de tre första beskrivs lite närmare. 


Träff 1: Att känna sig annorlunda      

Att leva med ett sällsynt hälsotillstånd innebär ofta att känna sig annorlunda. Vid möten i vardagen kan du behöva förklara din diagnos eller berätta hur den påverkar dig. Beroende på om det är bekanta eller helt nya personer ställs du ibland inför olika val.  Vi samtalar om hur det kan vara att känna sig annorlunda i möten med andra, vi utbyter upplevelser och erfarenheter med varandra. Ett samtal om det som är bra, om det svåra och om det som kan underlätta.  

 

Träff 2: Vad är självkänsla och självförtroende?    

Självkänsla och självförtroende är två olika saker. Olika erfarenheter formar dig till den du är idag. Hur ser du på dig själv? Hur tror du andra uppfattar dig? Hur känns det när du ska göra någonting nytt och okänt? Vad är du riktigt bra på? I samtal med varandra pratar vi om begreppen självkänsla och självförtroende. Vi hittar gemensamma beröringspunkter som breddar perspektiv och ger nya insikter.   

 

Träff 3: Livet som ständig expert  

Att vara sin egen expert och att kunna mycket om sin diagnos är vanligt när man är sällsynt. Du har själv erfarenhet och kunskap om vad som fungerar bäst för din kropp och knopp – du känner dina möjligheter och gränser. Hur hanteras din kunskap av omvärlden? Hur tar du hand om dig själv utifrån dina egna förutsättningar? Detta är några av frågorna vi samtalar kring.  



Fågel bland rosablommande trädgrenar
Photo by Bruno on Unsplash


Fågelskvaller

Eftersom samtalsträffarna är väldigt interna, och är till för de som deltar får vi inte veta vad som sagts och hur deltagarna upplevt dem. Det får vi veta lite mer om vid en avslutade träff när testserien ska utvärderas. Men en liten vårfågel har ändå kvittrat om att träffarna rullar på bra, och att deltagarna verkar nöjda...


Apropå vårfåglar 

Vi passar på att önska dig som följer bloggen en Trevlig Valborg och fin första maj!
Och tänk gärna lite extra på de som är ensamma denna helg.


Inga kommentarer: